dasypus
DASYPUS
The proposal is aligned parallel to Nueve de Octubre Street. We are attempting to liberate as much PUBLIC SPACE as possible.
For this we will start with a relatively narrow bay, only 14 m.
To avoid the building having an impact on the existing constructions, which range from three-storey single-family houses to apartment blocks with four or five storeys. The proposal is not located on the plot’s limits but is set back 8 m towards Nueve de Octubre Street.
This way we create an access space from the center of Alfafar towards the new proposal.
The height of the proposed building is controlled by the adjacent constructions, and is indicated at a maximum and constant height of 14 m for the whole building.
URBAN EMPTINESS / PUBLIC SPACE
One of the main premises of the proposal is to preserve the urban emptiness presently occupying the plot.
An emptiness that is capable of becoming a new public space for the town of Alfafar.
We believe that the uses proposed by the competition are good motors for generating a quality public space.

THE ORIENTATION OF THE PROPOSAL
The proposal is positioned protecting the public space on the west side.
MICROCLIMATES
We therefore want to generate small SHADY and SUNNY microclimates, which provide the guidelines to organize free space.
DEFORMATION
The building deforms the original bay to generate different spaces which are shady or sunny.
It is formed as a shell capable of creating interior spaces in the open air.
Published on: 
2012
Architecture
  • DASYPUS
    The proposal is aligned parallel to Nueve de Octubre Street. We are attempting to liberate as much PUBLIC SPACE as possible.
    For this we will start with a relatively narrow bay, only 14 m.
    To avoid the building having an impact on the existing constructions, which range from three-storey single-family houses to apartment blocks with four or five storeys. The proposal is not located on the plot’s limits but is set back 8 m towards Nueve de Octubre Street.
    This way we create an access space from the center of Alfafar towards the new proposal.
    The height of the proposed building is controlled by the adjacent constructions, and is indicated at a maximum and constant height of 14 m for the whole building.
    URBAN EMPTINESS / PUBLIC SPACE
    One of the main premises of the proposal is to preserve the urban emptiness presently occupying the plot.
    An emptiness that is capable of becoming a new public space for the town of Alfafar.
    We believe that the uses proposed by the competition are good motors for generating a quality public space.


    THE ORIENTATION OF THE PROPOSAL
    The proposal is positioned protecting the public space on the west side.
    MICROCLIMATES
    We therefore want to generate small SHADY and SUNNY microclimates, which provide the guidelines to organize free space.
    DEFORMATION
    The building deforms the original bay to generate different spaces which are shady or sunny.
    It is formed as a shell capable of creating interior spaces in the open air.


    SHADY / SUNNY SYSTEM


    The building has two clearly different facades:
    - The facade facing west
    - The shady spaces on the east
    The program is linearly set along the building, according to the following compatible uses:
    A- AUDITORIUM AREA- Orchestra seats, stage and lobby.
    B- CAFETERIA AREA- Cafeteria. Rehearsal and dressing rooms connected to the auditorium.
    C- EXHIBITION AREA- Edgar Neville Gallery and Exhibition hall.
    D- LIBRARY AREA- Library and conference hall.
    E- ADMINISTRATION AREA- Offices and meeting halls.
    We propose a flexible and open program. The only conditions are a set bay width of 14 m. and variable lengths in relation to usage.
  • Company / Firm Name: nodo17-architects/ Manuel Pérez Romero
    Country: Spain

    Project Name: DASYPUS
    Location of Site: Alfafar, Valencia. Spain.

    Design Team: Birga Wingenfeld_
    Felix Toledo Lerín_
    Michael Moradiellos_

    Project Type: Competition of ideas. Cultutal Center-Auditorium.

    Client: Alfafar’s Town Hall

    Site Area: 9.415 sm
    Built-up Area: 16.450 sm