itinerant fair
The proposal for the future fair grounds in La Rinconada must address to two completely different temporary situations: the few intense days of the fair and the park that it is the rest of the year.
The objective of our proposal is to make the two moments as compatible as possible.
The free space occupied by the stalls and the Infierno Street can generate a distressing bare area when there is no fair.

Our proposal aims to ensure that this necessary empty space, which allows the easy installation of the stalls during the fair, does not make the park into an inhospitable space.
To achieve this, the organization of the stalls within the park seeks to avoid big leveled areas and to answer to an organic system rather than a tectonic system.
That is, a park where it is possible to set up the stalls but avoiding as much as possible big empty spaces.
The stalls are located along a continuous line to attain the largest perimeter possible to generate extra spaces that break the continuous emptiness destined for stalls.
Our proposal is not based on urban planning criteria (as the Seville Fair is), but is ruled by laws closer to the organic in nature.
A ribbon that curls and generates park spaces in its interior, on the borders, as well as along the ribbon itself.
The future fair ground is formed by different layers that configure the multipurpose and flexible park capable of accommodating all type of events, from the most intense fair to normal park activities.
Published on: 
2012
Architecture, Landscape Design
  • The proposal for the future fair grounds in La Rinconada must address to two completely different temporary situations: the few intense days of the fair and the park that it is the rest of the year.

    The objective of our proposal is to make the two moments as compatible as possible.

    The free space occupied by the stalls and the Infierno Street can generate a distressing bare area when there is no fair.

    Our proposal aims to ensure that this necessary empty space, which allows the easy installation of the stalls during the fair, does not make the park into an inhospitable space.

    To achieve this, the organization of the stalls within the park seeks to avoid big leveled areas and to answer to an organic system rather than a tectonic system.

    That is, a park where it is possible to set up the stalls but avoiding as much as possible big empty spaces.
    The stalls are located along a continuous line to attain the largest perimeter possible to generate extra spaces that break the continuous emptiness destined for stalls.

    Our proposal is not based on urban planning criteria (as the Seville Fair is), but is ruled by laws closer to the organic in nature.

    A ribbon that curls and generates park spaces in its interior, on the borders, as well as along the ribbon itself.
    The future fair ground is formed by different layers that configure the multipurpose and flexible park capable of accommodating all type of events, from the most intense fair to normal park activities:

    THE FAIR, THE LINEAR PARK AND THE GARDEN OF HILLS

    THE FAIR / THE STANDS
    The organic ribbon where the stands are located twists to generate interior spaces and exterior as well. Spaces that are more sheltered or more open.

    A whole world of variable situations which bestow spatial richness to the park layout.

    The surface destined to the stands along this ribbon is greater than that required. This fact allows the appearance of intermediate spaces between the stands, which are again invaded by the linear park.

    Access routes to the park, as well as the fairground are achieved from the perimeter of the ribbon in specific points connected to the car parking and the general urban situation.
  • Company / Firm Name: nodo17-architects/ Manuel Pérez Romero
    Country: Spain

    Project Name: ITINERANT FAIR
    Competition of ideas for Fairground

    Location of Site: La Rinconada. Spain.

    Design Team: Félix Toledo Lerín
    Birga Wingenfeld
    Alegría Zorilla MirAS

    Infography: Jaime López

    Project Type: Urban proposal

    Client: LA RINCONADA Town hall.